Illustration på Sofia

För fjortonåriga Sofia med autism och add (adhd utan hyperaktivitet) har tandläkaren inte alltid varit ett problem. Men när hennes ordinarie tandläkare upptäckte karies och började planera för lagning blev det stopp och flykt. Det gick så långt att ett par av tänderna till slut måste dras ut.

-Tandläkaren sa att det finns narkos och bedövning. Men jag klarar inte av nålstick och jag klarar inte av lukter eller smaker. Tanken på att få en mask över ansiktet var klaustrofobisk. Dessutom gillar jag inte tanken på att bli groggy och förlora kontrollen över vad jag säger eller vad någon annan gör med mig, berättar Sofia.

Sofia flydde stolen och narkosen två gånger och skräcken växte. Privattandläkaren hon gick till från början var ovan vid att hantera barn med autism och jobbade med skrämseltaktik för att få Sofia att genomgå narkosen. Tandläkaren skickade till slut en remiss till specialisttandvården på Folktandvården Eastmaninstitutet och det var räddningen, berättar Sofias mamma Ida.

 

Sofia kände att hon hade kontroll
- Inför besöket ringde de mig och ville veta allt om Sofia och om hennes autism. När vi väl kom dit var de så himla respektfulla och lyhörda. De fick Sofia att känna att hon hade kontroll. Sofia fick sedan komma på studiebesök tillsammans med sin mamma till narkosavdelningen på Danderyds sjukhus, där behandlingen skulle ske under narkos. De som skulle behandla henne berättade vilka alternativ som fanns för sövning och visade Sofia alla rum och gick igenom processen med henne. Tillsammans planerade de varje steg av den kommande behandlingen.

- Vi fick hem lugnande tabletter som Sofia tog direkt när hon vaknade på morgonen för behandlingen. Då blev hon helt lugn och all oro försvann. Jag satte Emla-plåster på hennes händer så att hon inte skulle känna nålsticken när det var dags, berättar mamma Ida. Väl på plats fick de ett tyst rum med en säng där Sofia fyllde på med ännu mer lugnande tabletter.

- Sofia kan inte ta tabletter utan att de är inbakade i en tesked med vaniljglass, så jag hade med mig en kylbox med favoritglassen och våra teskedar hemifrån, berättar Ida. När Sofia somnat rullades sängen in till tandläkarstolen och hon flyttades över. Där kunde personalen utan att väcka henne sätta nålen och påbörja narkosen. Efter ett par timmar i tandläkarstolen var hålen lagade och två tänder utdragna. Mamma Ida satt bredvid Sofia när hon så småningom vaknade ur narkosen i en säng.

 

Specialisttandvården fungerade väldigt bra för Sofia
- Det var en stor sten som föll från mina axlar när hon klarade av den här stora grejen, säger Ida. Resan hit var onödigt lång och jag önskar att jag vetat om tidigare att specialisttandvården fungerade så här bra. Då hade jag begärt en remiss långt tidigare. Alla i teamet som vårdade Sofia var fantastiska. Från sköterska och narkosläkare till den otroligt pedagogiska och lugna övertandläkaren Michel. Sofia säger med sin mörka humor att när hon en dag dör så är bara Michel välkommen på hennes begravning.

Text och illustrationer: Ida Kärrby
Artikeln har varit publicerad i Tidningen Autism nummer 3 2023