Joanna Halvardsson har Aspergers syndrom och bipolär sjukdom typ 2. Efter många års kamp med psykisk ohälsa och psykiatrisk slutenvård hittade hon tillbaka till livet och utbildade sig till journalist.
För att komma ut på arbetsmarknaden fick hon stöd från flera håll: arbetsförmedling, försäkringskassa, kommun och region. Med så många inblandade blev det rörigt och otydligt.
– Min räddning blev när jag kom i kontakt med samordningsförbundet i Karlstad. Då satte sig alla myndigheter i samma rum och vi gjorde en gemensam plan som följdes upp, berättar Joanna Halvardsson.
Viktigt var också att de vände perspektivet och fokuserade på Joannas styrkor istället för enbart på svårigheter. Hon fick praktikplats på en redaktion och fick börja med att göra det hon var bra på, att intervjua. Samtidigt fick hon hjälp med det som var svårt, att ringa okända personer som hon inte känner och boka in intervjuer.
– Om jag hade kommit till en annan tidning hade de kanske sagt att du kan ju inte bli journalist för att du hatar ju att prata i telefon. Nu fick jag vara på en praktikplats där jag fick öva på det som var svårt. Efter ett tag började jag mejla och det slutade med att jag några år senare satt på Värmlands största tidning och ringde själv.
Samordningsförbundet kunde också ge stöd till arbetsgivaren, vilket Joanna tror kan vara väldigt viktigt.
– Arbetsgivare kan vara lite rädda för att anställa en person med diagnos. Om de vet att de kan få hjälp och råd kanske fler vågar. Jag vill verkligen uppmuntra arbetsgivare att ge oss med diagnos chansen. Med rätt stöd kan personen bli en resurs för företaget.
Joanna tror också det är viktigt att våga prata om sin diagnos och sina svårigheter med sin arbetsgivare. För annars är det svårt för arbetsgivaren att ge rätt stöd.
– Jag har full förståelse för att man kan tycka att det är svårt och att man är rädd för att bli dömd. Samtidigt har utvecklingen i samhället gått framåt och det finns mer förståelse. Om arbetsgivaren reagerar negativt är det inte rätt arbetsgivare för en tänker jag, säger Joanna.
Foto: Joanna Halvardsson
Joannas bästa tips:
- Se individen, även om vi har samma diagnos är vi alla olika.
- Lyft fram individens styrkor, vad kan och vill personen arbeta med.
- Samordna stödet från myndigheterna.
- Ge råd till arbetsgivare som vill anställa eller har anställd med diagnos så de kan ge rätt stöd.
- Våga tänka “utanför boxen”. Om något inte fungerar, till exempel om en person inte kommer på möten eller ofta kommer för sent. Ta reda på varför och hitta lösningar utifrån det.
Fakta Joanna Halvardsson:
Sedan fem år driver Joanna Halvardsson företaget Aspiepower media. Hon föreläser och frilansar som journalist på halvtid. En redaktion som hon frilansar för vill anställa henne med lönebidrag på deltid, ansökan handläggs för närvarande hos Arbetsförmedlingen.
Läs mer på Joannas egen blogg/webbplats (öppnar joannahalvardsson.se i nytt fönster)