Just nu är föreningen med i fyra olika projekt:

  • Vägen ut! ‒ Aspektra
    Drivs av Vägen ut! ‒ kooperativens intresseförening. Projektets syfte är att skapa arbetstillfällen för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Målet är att starta upp ett arbetsintegrerande socialt företag inom IT-området där målgruppen får arbetsträning och anställning.
    I samarbete med målgruppen och expertis inom IT ska verksamheten byggas upp. Fokus ska ligga på att dels ta fram en stödstruktur runt målgruppen och dels på att få in uppdrag inom IT-området. Stödet till målgruppen kommer till stor del utgå från befintliga metoder men anpassas till det nya området. Tillsammans med IT-branschen ska projektet utveckla metoder och arbetssätt som ger målgruppen kunskap om och kontakter i branschen och långsiktiga uppdrag.
    https://www.arvsfonden.se/projekt/alla-projekt/projektsidor/vagen-ut-smartconsulting
    https://vagenut.coop/foretag/aspektra/

  • KomBo - Kommunikationsstöd till personer med kommunikativa svårigheter i boende och daglig verksamhet ska utveckla en modell för implementering av evidensbaserat kommunikationsstöd och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i LSS-verksamheter. Syftet är att öka möjligheterna för personer med nedsatt kommunikationsförmåga att få sina rättigheter tillgodosedda i sitt boende eller vid sin dagliga verksamhet.

    Projektet genomförs av DART - Kommunikations- och dataresurscenter i nära samverkan med Autism- och Aspergerförbundet och Riksförbundet FUB. I projektet medverkar även LSS-anordnare över hela landet, såväl privata som offentliga.
    https://www.vgregion.se/ov/dart/dart/forskning/projekt/kombo/


  • Arbetsliv under Covid-19 pandemin – lärande, erfarenheter, designmöjligheter och framtida arbetsliv för personer med funktionsnedsättningar (2022–2024)
    Det övergripande syftet med projektet är att undersöka på vilka sätt som erfarenheterna från Covid-19 pandemin kan bidra till att förbättra förutsättningarna för personer med olika former av funktionsnedsättning att delta i och bidra till full delaktighet i arbetslivet. Fokus för detta forskningsprojekt är personer med funktionsnedsättning och vi kommer att undersöka både kortsiktiga och potentiella långsiktiga effekter och konsekvenser för dessa personer av att arbeta hemifrån i digitala miljöer, samt vilka nya betydelser av social delaktighet och villkor för delaktighet som detta innebär.

    Projektet är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och drivs av Göteborgs Universitet, RISE and Malmö Universitet.
    https://www.gu.se/forskning/framtidaarbetsliv

  • MatGlad 2.0
    Hushållningssällskapet Västra ska utveckla MatGlad 2.0, ett pedagogiskt stöd i form av en receptapplikation för personer med intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Applikationen ska vara enkel att följa med recept steg-för-steg och tillverkas med talsyntes, olika inställningsmöjligheter och anpassade sökfunktioner.

    Syftet är att stärka och nå en vidare krets inom målgruppen, till exempel personer som har lässvårigheter, synnedsättning, eller behöver mjölk och/eller glutenfri kost. Den kommer att innehålla 100 recept som är hållbara för hälsa och miljö.

    I färdigt skick ska MatGlad 2.0 paketeras som en applikation i Playbutiken/Google Play och App Store för att gratis kunna laddas ner och fungera inom operativsystemen Android och iOS.
    https://matglad.nu/2022/02/24/matglad-2-0/


    Avslutade projekt:

  • Allas likhet inför lagen
    Drivs av LaSSe Brukarstödcenter med medel från Allmänna arvsfonden.
    Projektet vill göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att få tillgång till kunskap om allmän juridik. Projektet ger bland annat rådgivning och stöd vid överklaganden.
    En webbportal har lanserats med enkel och begriplig information om sådant man som medborgare förväntas känna till för att klara sig i vardagen.
    http://allaslikhetinforlagen.se/
    http://lassekoop.se/allas-likhet-infor-lagen/


  • KomIgång Online
    Drivs av Dart (DART – kommunikations- och dataresurscenter) i samarbete med Barnneuropsykiatri (BNK), Logopedmottagning barn och ungdom, Central barnhälsovård, Habilitering & Hälsa, Barn och ungdomspsykiatri och Specialistcentrum barn och unga och ingår i Barnuppdraget, utvecklingsplan för barn och ungas hälso- och sjukvård.
    Syftet med projektet är att ta fram ett stöd för föräldrar vars förskolebarn står i kö till utredning eller behandling av kommunikationssvårigheter. Detta stöd ska finnas tillgängligt online via 1177 Stöd och behandling och bygga på den väl beforskade utbildningen AKKtiv KomIgång.
    https://www.vgregion.se/ov/dart/dart/forskning/projekt/komigang-online/


  • Tyck till
    Drevs av Funktionsrätt Göteborg från januari 2018 till februari 2021. Bakgrunden till projektet var att många upplevde det som svårt att veta hur man skulle bära sig åt för att klaga. Projektets syfte var att göra det enklare att lämna klagomål om brister i Göteborgs Stads verksamheter
    https://www.funktionsrattgbg.se/projekt/tyck-till/

 

 

Toppbild: https://pixabay.com/users/geralt-9301/