Om jag ändrar på mig och blir mer som andra – kommer jag hitta någon att älska då?
Den frågan har Lisa Nordenstam och Sofia Asplund fått många gånger i sitt arbete som psykologer inom neuropsykiatrin. Deras svar blir alltid ungefär detsamma:
– Nej. Du har autism och du är bra. Du ska inte vara på något annat sätt. I en relation måste du kunna vara den du är.
Två fördomar om kärlek och autism är vanligare än andra: Att autistiska personer inte är intresserade av relationer och att OM de är det så har de jättesvårt att få det att fungera.
– Kärlek kan absolut vara en utmaning för den som har autism – men det är det för alla! Skillnaden är att många icke-autistiska övar mer under uppväxten. De kanske pratar med kompisar, dejtar och övar på ett beteende som funkar, säger Sofia Asplund.
För dem som aldrig fått tillfälle att öva på kärlek har hon och Lisa Nordenstam skrivit boken Knäck kärlekskoden. Den tar upp nästan precis allt som har med kärlek att göra och är pepprad med handfasta tips, listor i punktform och frågeformulär att fylla i. Kapitlen spänner från dejt-förberedelser till att upprätthålla en relation och däremellan ämnen som sex, gränssättning, att ta hand om sig själv, göra slut och frågor om hbtqia+.
– Vi har försökt sätta ord på saker som alla behöver lära sig om kärlek. Ambitionen är att väldigt konkret beskriva samspelet som kan leda till kärlek, förklarar Lisa Nordenstam.
Givetvis är det omöjligt att skriva en kärleksmanual som funkar i alla lägen.
– Lika lite som det går att säga att »så här fungerar personer med autism«. Men det finns saker som förenar många med autism och som har betydelse i kärlek. Förmågan att läsa av andra är en sådan sak, liksom att själv göra sig förstådd. Det är saker många med autism har svårt med. Och även den autistiska person som trivs som fisken i sociala sammanhang har ofta ett stort behov av återhämtning efteråt, vilket är bra att vara medveten om när man inleder en relation.
Sofia Asplund och Lisa Nordenstam.
Förändring är ytterligare en utmaning. Att sätta sig själv i en okänd situation är jobbigt för alla människor, men i ännu högre grad för den som har autism.
– Men kom ihåg att alla är olika och har olika behov. För vissa kanske målet är att träffa någon att flytta ihop och gifta sig med. Andra tycker att det går lika bra att ha en relation över nätet. Autism kan också medföra fördelar när man ska dejta, säger Lisa Nordenstam och Sofia Asplund:
– Man kanske har lättare att utgå från sig själv och sina behov. Autistiska personer har en rak kommunikationsstil som är fantastisk på många sätt. Många är inte heller särskilt känsliga för grupptryck eller stereotypa föreställningar om hur saker ska vara. Det är befriande i dejting.
Idag träffas ungefär 40 procent av alla heterosexuella par på nätet. För samkönade och andra par är siffran upp mot 70 procent. Tinder och andra dejtingappar kan tyckas öppna för miljoner möjligheter till kärlek. Men är det vad man vill ha om man exempelvis har större behov av förutsägbarhet än många andra?
– Det kan finnas både för- och nackdelar med att träffas digitalt. Det kan vara skönt att få tänka igenom vad man vill säga innan man svarar. Och det finns en struktur i nätdejting som kan tilltala många med autism, säger Sofia Asplund och Lisa Nordenstam fyller i:
– Dejtingapparna har inneburit en jättestor förändring i vad människor investerar i en kontakt. Ghosting, alltså att någon gör sig oanträffbar utan att säga varför, har blivit vanligare. Det är svårt för alla, men kan vara ännu jobbigare för någon som har autism och kanske har negativa upplevelser med sig i bagaget.
Att bli avvisad är en risk alla måste ta för att hitta kärlek. Också sådana situationer hittar läsaren många konkreta tips om i Knäck kärlekskoden.
– Det är bra att i förväg tänka på hur man ska hantera en besvikelse om det händer. Hur ska jag ta hand om mig då? Kan jag förbereda mig på något sätt? Finns det någon jag kan prata med?, säger Lisa Nordenstam och tillägger att personer med autism å andra sidan kan ha lättare att på ett pragmatiskt sätt acceptera att kärlek inte uppstod den här gången. En dålig dejt kan innebära värre saker än att bli nobbad.
Tyvärr finns forskning som visar att personer med autism i allmänhet och tjejer i synnerhet oftare bli utsatta för övergrepp.
– Det är inget som ska avskräcka, men det kan vara bra att ha med sig att man kan ha svårt att förstå undertext och kanske inte alltid har den magkänsla som krävs för att tolka en situation. Därför tycker Lisa Nordenstam och Sofia Asplund att det är klokt att ha en plan när man ska på dejt med någon man inte känner.
– Det borde alla ha, autistiska eller inte. Berätta för en anhörig, kompis eller någon annan du litar på vem du ska dejta, var och när du ska vara hemma igen. Ett annat tips är att snacka med någon du har förtroende för innan dejten. Berätta vad du pratat om med den du ska dejta och visa vad ni skrivit till varandra. Låter det okej och säkert? Det kan också vara åt andra hållet.
– Har du tolkat den andras signaler rätt så att du inte går över några gränser? Alla sådana frågor är bra att bolla med någon du litar på.
Avslutningsvis slår Lisa Nordenstam och Sofia Asplund ett slag för att ordentligt fundera igenom vad man behöver för att må bra innan man börjar dejta eller inleda en relation. Skriv gärna ned vad du kommer fram till.
– Du kan förstås inte komma med en lång kravlista på någon annan, men det är bra att ha de grundläggande förutsättningarna klart för dig. Om du exempelvis älskar djur och drömmer om ett liv på landet, kanske du inte ska börja dejta en person som är allergisk.
Är det lättare att bli tillsammans med någon som också har autism?
– Människor med autism kan vara så totalt olika, det finns inget som säger att de passar bättre ihop med varandra än med andra. Men det är klart att det kan vara en fördel om man förstår och har liknande behov.
– Kanske att man behöver mycket egentid eller att man delar ett specialintresse.
Text: Anne Ralf Hållbus
Illustration: Christina Teuchler