En ny rapport från den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet visar att kriminella utnyttjar välfärdssystemet – bland annat genom assistansersättningen. En särskild utredare får nu i uppdrag att föreslå åtgärder som gör den personliga assistansen mer motståndskraftig mot välfärdsbrott.

– Det är positivt att det tillsätts en utredning för att se vilka åtgärder som behövs för att stoppa individer som utnyttjar den personliga assistansen för kriminella syften. Samtidigt är det av yttersta vikt att personlig assistans fortsatt får vara den insats som ger full delaktighet i samhället och möjligheten att leva ett självständigt liv, det vill säga att själva syftet med assistansen bevaras, säger Autism Sveriges förbundsordförande Camilla Rosenberg.

Utredningen ska också analysera för- och nackdelar med att reglera möjligheten till anhörigassistans, och vid behov föreslå lämpliga åtgärder.

– Assistans från anhöriga främjar ofta trygghet, förståelse och kontinuitet för den assistansberättigade vilket leder till en mer personlig och individanpassad assistans. Det är nödvändigt för självbestämmandet att assistansanvändaren själv får välja vem som utför stödet, fortsätter Camilla.

Utredaren ska även analysera och föreslå hur en särskild LSS-inspektion kan inrättas. En sådan inspektion ska säkerställa kvaliteten i LSS-verksamheter samt analysera och bedöma enskildas behov till juridiskt stöd eller rådgivning.

– Det är glädjande att regeringen inser behovet av en LSS-inspektion. Det är en fråga Autism Sverige, tillsammans med många andra organisationer, länge kämpat för. Det är också positivt att utredaren ska analysera och bedöma enskildas behov av utökade möjligheter till juridiskt stöd, ett stöd som vi vet att det finns ett stort behov av, avslutar Camilla.

Mer information om uppdraget

Uppdraget ska redovisas senast den 8 januari 2027.

Du kan läsa mer här: Effektivare åtgärder mot välfärdsbrott och ökad förutsebarhet inom personlig assistans (öppnas i nytt fönster)