Snabblänkar

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet!

Hej alla fantastiska medlemmar. Det är ju ni som gör vår förening! Ju fler desto starkare blir vi! Som tur är ökar medlemsantalet ständigt och vi i styrelsen jobbar vidare för att påverka levnadsvillkoren för personer som har svårigheter inom autismspektrumtillstånd.

Hoppas ni alla fått möjlighet att njuta av vår fina sommar och därmed fyllt på med energi inför den mörkare årstiden. Här hemma har den underbara stora starka solen dock ställt till det de gånger vi glömt kepsen till dottern. Inte lätt att ha perceptionssvårigheter. Vi kommer alltid (i alla fall nästan) ihåg hörlurarna när vi lämnar huset men just detta med kepsen är lite svårare, kanske för att dottern inte använder den när hon väl är inomhus. För just så är det ju ofta i familjer som har en anhörig med svårigheter inom autismspektrumtillstånd, att man hela tiden måste hitta lösningar, ligga steget före och försöka undvika stressande miljöer och situationer i så stor utsträckning som möjligt. Att om man vet att en dag stressar lägga in vilodagar.

Livspusslet är svårt för många, men ännu svårare för de med autism. Det är svårt att planera in vilodagarna och att hitta aktiviteter som fyller på batterierna. Många ställer även krav på sig att passa in och försöka få till det livspusslet som alla andra verkar köra på. Även anhöriga kör på och glömmer av sig själva i livspusslet. Så mitt råd (ska se om jag kan följa det själv nu när vi är i en stor renoveringsprocess) är att försök hitta andrum till att fylla på dina egna batterier oavsett om du har egna svårigheter inom autism, är anhörig eller professionell runt målgruppen. Det tjänar vi alla på de dagar vi ska hantera de dagar som inte stämmer/fungerar utifrån överkrav/underkrav, för hög stressnivå, för mycket intryck, svårig-heter att reglera humöret o s v.

Även föreningen försöker hitta något som passar alla när det gäller gemensamma aktiviteter, även om just det är svårt för många i vår målgrupp. Vet dock att ångloksresan mellan Skara och Lundsbrunn är en återkommande uppskattad aktivitet, det märker vi på deltagandet. Nu har vi lite juluppehåll och hoppas ni alla får njuta av lite extra ledighet då även om julen i sig kan störa de invanda rutinerna. Glöm inte att man kan öppna ALLA julklappar klockan fem på morgonen för att det inte går att hålla sig längre. Många andra vittnar om att de slår in paketen i cellofan för de som inte gillar överraskningar. Huvudsaken är att alla hittar sina lösningar för att få till lite julefrid.

Med vänliga hälsningar Er ordförande Sofia Niels