Rapporter

 


Ladda ned rapporten som pdf:

Förlorade år. Rapport från byråkratins väntrum (öppnar pdf i nytt fönster)


 

Förlorade år. Rapport från byråkratins väntrum

Två journalister har på uppdrag av Autism- och Aspergerförbundet granskat livsvillkoren för ungdomar och unga vuxna med autism utan intellektuell funktionsnedsättning. Resultatet finns i ”Förlorade år – rapport från byråkratins väntrum”. 

Många med autism behöver samhällets stöd för att livet ska fungera. Rapporten beskriver hur vägen till stödet kan bli en krånglig hinderbana. Hur människor som har behov av tydlighet och förutsägbarhet istället får kämpa med svåra myndighetsprocesser, ibland ända upp till domstol.  

Den beskriver även all tålamodsprövande väntanVäntan på beslut om en insats, väntan på att livet ska komma igång. Månader och i värsta fall år kan bli "förlorade år".

Om granskningen 
Journalisterna Jenny Widell och Eva Klint Langland har i sin granskning gått igenom forskning, myndighetsrapporter, lagstiftning och aktuell statistik. De har pratat med jurister, politiker och tjänstemän. En enkät om livet med autism har även besvarats av 600 personer. Men framförallt har de pratat med unga och vuxna med autism och deras anhöriga 

Underlag för påverkansarbete 
Rapporten kommer att användas som underlag i Autism- och Aspergerförbundets påverkansarbete för att driva på för bättre levnadsvillkor för alla med autism. 

 

Se den livesända lanseringen av rapporten i efterhand: 

Den 22 mars 2021 livesändes ett seminarium där rapporten lanserades. Här kan du se hela seminariet i efterhand. Vi beklagar att ljudet är dåligt på några ställen. Filmen är textad.

Medverkade gjorde:
Jan Gradvall, journalist och moderator
Ulla Adolfsson, ordförande Autism- och Aspergerförbundet
Gunilla Sundblad, förbundssekreterare Autism- och Aspergerförbundet
Jenny Widell, journalist och rapportens huvudförfattare
Jenny Undin, IT-assistent och medverkande i rapporten
Jonna Bornemark. författare, filosof och samhällsdebattör

 

Filmer från rapporten:

 "Inte nu igen" Timmy har autism och adhd. När skolan ska spara försvinner hans trygghet.

 

"I am out!" Skolgången som försvann. När kommunen ändrade sina bedömningar för tilläggsbelopp rasade världen samman för Johanna.

 

Föräldrar tvingas bli experter på paragrafer. När kommunen drar in pengarna till Victors resursskola bestämmer sig föräldrarna Magnus och Cecilia för att ta reda på vad det är som händer.

 

Den tysta flickan. När Mathilde försökte vara sig själv i skolan fick hon höra att hon var för tyst. "Det återkom hela tiden, det blev som ett sår."

 

När insatser skjuter snett. Nils var inte "som andra" och fick diagnosen utvecklingsstörning. Men det stämde inte. Åtta år efter studenten från gymnasiesärskolan har han en doktorandtjänst på universitetet.

 

Förlorade år.  Flera olika myndigheter kan hjälpa till när unga med funktionsnedsättning ska hitta sin väg ut i livet. Men om myndigheterna hamnar i otakt med varandra kan resultatet bli att man bollas hit och dit och inte får hjälp från något håll. Det hände Jenny.

 

Full av drömmar. Anna är 38 år och drömmer om ett självständigt liv. Men för att vardagen ska fungera är hon beroende av sin pappa.

 

Rapporten har tagits fram med stöd från Postkodlotteriet