AIK Basket Stars

 

 

Glada barn och ungdomar i Vasalundshallen i Solna en disig novembersöndag. Här tränar AIK Basket Stars, basketlaget där deltagarna har autism. Nu laddar man för att åka på turnering till Göteborg.

Laget har funnits i drygt ett år och motor är tränaren Sofia Nybom. Sofia har en bakgrund som lärare åt elever med autism och som resurs åt en pojke med autism. Hon såg att det var svårt att hitta fritidsaktiviteter till barn med autism och fick idén att starta ett basketlag.  Det fanns lediga tider i Vasalundshallen och hon bjöd in sina tidigare elever att vara med. Tränarhjälp får hon av Evert Fransson som har en aktiv basketbakgrund. Sofia står mer för struktur och pedagogik och använder mycket av det arbetssätt hon hade som lärare.

När Ögonblick kommer på besök ska laget för första gången spela träningsmatch. För dagen består laget av nio spelare, pojkar och flickor i åldern 8-15 år. De har snygga svarta lagtröjor på sig, och var sin basketboll med sig. Nu finns fler spelare som kommer från andra delar av Stockholm med i laget.

Sofia Nybom.

 

Sofia samlar laget i en ring och visar på en liten whiteboard vad som ska hända under träningen.

-Först ska vi ha uppvärmning, sedan ska vi träna på att passa. Efter det tränar vi på att skjuta, att göra mål. Och sen….sen är det dags för träningsmatchen där ni får möta flickor från   lag -04, berättar Sofia.

Allt genomförs enligt plan, Sofia peppar och anpassar, några är nya i laget och behöver mer stöd än de som varit med länge. Det är glädje och engagemang och full fart i hallen.

 

 

- Min pojke är aldrig med på idrotten i skolan, men hit tycker han att det är roligt att åka, berättar mamma Sara.

Nu är spänningen stor inför resan till Göteborg där AIK Basket Stars ska delta i en turnering inom ramen för Basketligan special. Laget ska åka tåg, bo på hotell och många föräldrar följer med. Att det är möjligt handlar mycket om stödet från Loka Heroes, ett projekt mellan Loka och Svenska Basketbollförbundet som stöttar människor och projekt som gör skillnad i samhället med hjälp av basket.

Föräldrarna i laget har gemensamt beslutat att barnen och ungdomarna gärna får vara med på bild men att deras namn inte ska stå med i texten.

ANNA CALISSENDORFF
FOTO: CHRISTINA TEUCHLER